2012. július 10., kedd

Furcsa osztály ismertetése és éves beszámolója

Már említettem előző bejegyzésembe, hogy ez "Különleges osztály"-t nevén Arany János Tehetséggondozó Programnak hívják, röviden AJTP, de mi csak TP-nek szoktuk hívni. Ebbe programba nehéz helyzetű tehetséges diákok kerülhetnek be. Nehéz helyzet jelen esetemben az elvált szülők, anyukám egyedül nevelése miatt kerültem be ebbe a programba. Ez az osztály már 12 éve működik a Táncsics Mihály Gimnáziumban és még ezen kívül 22 intézményben az országban szerte szét. A kollégiumban való bent lakás kötelező, ezt a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban biztosítja.
A program lényege, hogy segítse a hátrányos helyzetű diákokat, jutalom kirándulásokkal, jogsival, nyelvvizsgával, iskola kezdési, karácsonyi és húsvéti pénzzel.
Első osztályban az első program egy ismerkedős kirándulás volt, még iskola előtt augusztusban Zánkán. Egy hetet tölthettünk itt az új osztállyal és még körülbelül 700 velünk egykorú TP-ssel. Mondanom se kell, hogy nagyon jól éreztük magunkat.
Szeptembertől megkezdődött a tanítás, ahol előkészítő osztállyal kezdtünk, emelt óraszámban tanultunk az idegen nyelveket (angol, német), és informatikát. 
Majd megismerkedtünk a koleszban "bent maradós" hétvégével, ami arra szolgál, h jobban megismerjük egymást különféle programokkal és persze egy hátránya is volt, hogy azokon a hétvégének nem mehettünk haza.
Első szeptemberi ilyen "bent macin" nagyon kevesen voltunk, sokan megbetegedtek. Közösen főztük meg az ebédet, vacsorát, a nevelőtanárunkkal és osztályfőnökünkkel ez nagyon jó hangulattal telt. Szombat délután egy "Ismerd meg Kaposvárt" sétát tettünk, és megnéztük egy kiállítást a múzeumban. Este szabad volt a program, persze koleszon belül kellett maradnunk, valaki lement a tornaterembe röplabdázni, de többen a karaokét választották. Másnap reggel egy "Ki mit tud"-ot tartottunk, ahol mindenki megmegmutathatta, hogy miben tehetséges.
A második ilyen "bent maci"-t már nem a koleszba töltöttük, elutaztunk Budapestre, ahol jártunk a Tropicáriumban, megnézhettük az Országházát, majd elsétáltunk a Westend-áruházig, ahol megebédeltünk, itt kaptunk egy kis időt szabadprogramnak, hogy körül tudjunk nézni. A nap fő eseménye az volt, hogy megtekinthettük a Víg színházban A padlás című előadást.
A következő program, már a karácsonyi "bent maci" volt. Meglepetés ajándékunk egy Roxinházas előadás volt pénteken este. Majd szombaton este megvendégelt minket a program egy nagy közös karácsonyi vacsorával, ahol együtt evett az 5 osztály.
A várva várt olaszorsági sítábor következett, ami 2 "bent maci"-nak számít, mert itt egy hetet töltöttünk el. Szállásunk egy nagyon kis barátságos faluban volt, Cavedagoban. A Hotel Olisamirban szálltunk meg, ahol nagyon barátságos személyzettel futottunk össze. Nagyon finomak voltak az ételek is. A kilátás meg egyszerűen csodálatos volt. A síoktatás Trento sípályáin kezdődött meg, ahol az osztályt 3 csoportra osztották, majd a többi napot már Paganellán töltöttük. A hotelben esténként picit kikapcsolódhattunk a közös játékokkal. A csapat nagy kedvence a gyilkosozás volt, de többen Twistereztek és ping-pongoztak vagy csocsóztak. Mivel kedves pszichológusunk is velünk volt, ezért tartottunk egy önismeret órát, ahol mindenki elmondhatta, hogy mennyire és mi tetszik itt neki a legjobban. A hazautazásnál történt egy kis baki, kilyukadt a busz kereke, ami miatt egy óra késéssel értünk haza.
Márciusi "bent maradós"-nak a neve Portfóliós hétvége volt, ahol össze kellett állítani az eddigi fontos eseményeket, eredményeinket az életünkből. Itt is 3 csoportra lett osztva az osztály. Egyik ment fotózkodni, a másik videót készíteni, a harmadik csoport pedig az informatika teremben szorgosan gépelt, képeket válogatott és állított össze egy virtuális portfóliót. És persze ahogy végeztünk helycsere volt. Ezen a hétvégén már a drámások már teljes erőbedobással készültek az utolsó "bent maci"-ra ami a művészeti fesztivál, de erről majd később írok még.
A következő "bent maci" nem mindenkinek volt, csak azoknak akik mentek a bonyhádi sporttalálkozóra. 10 ügyes sportoló utazott el ide. 5 lány, (én is ide tartozom) akik röplabdázással indultak és 5 fiú, akik focival. Sajnos nem zártunk dobogós helyen, de nagyon jó volt egy kis ismeret szerzésnek, és a csapat összeszokásához. Szombaton este, mikor lezajlottak a versenyek és az eredmény hirdetés, kísérő tanárainkat el vitték egy kis mulatozásra, hogy mi is szabadon tudjunk szórakozni a tornatermi discoban.
A májusi "bent maci" az osztály lakóhelyének való bemutatása volt. Szombaton első megálló helyünk Gölle volt, ahol Iván lakik. Itt sétával tekintettük meg a falu látványosságait. Majd Somogyacsa, Mariann lakóhelye felé vettük az irányt . Ez egy meredek dombra épült kis falu, a domb tetejéről megcsodáltuk a szép kilátást. A következő város Tab volt, Zsófi és Timi lakhelye. Egy kis városnézéssel ismerhettük meg pici várost. Az útirányt a Balaton felé vettük, Ságváron jártunk Krisztiéknél, akik nagyon finom epres sütivel fogadták az éhes osztályt. Körülbelül 10 perc buszozás után megérkeztünk Trixiékhez, Ádándra, akik rengeteg lángossal fogadtak minket. Mikorra már mindenki jól lakot, megköszöntük a finom ebédet, és Siófok felé vettük az irányt, ahol Dali lakik. A Petőfi sétányon keresztül elsétáltunk a szabad strandig, ahol fürödhettünk a Balatonba, az osztályból senkinél sem volt fürdőruha, szóval elég viccel volt a helyzet, de nagyon jól éreztük magunkat. Ha már jól kipancsoltuk magunkat, indulás volt Szántódra, Annáékhoz, akinek a mamája nagyon finom pörkölttel várt minket, papája házi islert készített nekünk. Az osztály estére már nagyon fáradt volt, de izgalommal várta a következő napi túrát. Vasárnap az első falu, Gadány volt, ahol Dani lakik, megmutatta a falut, és az anyukája sütivel vendégelt meg minket. Dani bátyja, szintén TP-s volt, őt meglátogattuk Marcaliban, a munkahelyén egy pizzériában, itt néhányan rendeltek is. A következő falu Vörs volt, ahol Juszti lakik, itt megnéztük a Tűzoltó kiállítást és a tájházat. Majd visszafelé mentünk Balatonszentgyörgyre Klauékhoz, itt szendviccsel vártak minket, majd elmentünk a Csillagvárba, majd Kristóf lakhelyére mentünk, Balatonfenyvesre. Itt sétáltunk a szeles Balaton partján, sajnos most a rossz idő miatt nem tudtunk fürdeni. Következő állomás Bélatelep volt, itt Gábor anyukája fogadott minket finom pogácsával és gyümölcssalátával. Sajnos időhiányában se Fenyvesen nem tudtunk kisvasutazni, se Fonyódon nem tudtunk felmenni az új kilátóba. Hajniék Eddén már vártak minket bográcsos paprikás krumplival, amikor megvacsoráztunk a fiúk egyből betámadták Hajni játékkal teli gépét, tipikus kocka TP-sek... Késő este értünk vissza a kollégiumba.
Az utolsó "bent maci"-ra rengeteget kellett készülnünk. Ez pedig a várva várt júniusi pécsi Művészeti Fesztivál volt, aminek a helyét a Leőwey Gimnézium adta. Több hónappal előtte elkezdtünk próbálni. Az osztály egyik fele drámával lépett, aminek a címe Háború, a másik fele somogyi néptánccal (én ide tartozom) készült, és volt 2 rajzzal pályázó: Hajni és Kriszti. Kriszti és Dali indult vers- és prózaírásban is. Orsi megmutatta az énektudását. Annyira jól sikerült ez a rendezvény, h arany minősítést kaptunk a táncra és a drámára is, Hajni bronz minősítést kapott a rajzára.
Ezeken a sok programon kívül még rengeteg dolog volt. Koleszban plusz külön órák, heti 2 óra Önismeret -amit nagyon szerettünk, itt Gabi néni foglalkozott velünk, aki pszichológus-, heti 1 óra Tanulásmódszertan, kéthetente ECDL felkészítő óra, heti 1 óra úszás, heti sok óra néptánc és dráma felkészülés, és persze szakkörök. Ezek után jön csak a szilencium, ami 4,5-ös átlag felett nem kötelező, de aki 4 alatt teljesített, neki 3 órára is le kellett menni.
És persze a koleszban is volt még rengeteg más program, amiben aktívan részt vett az osztály. Pl. Klebi kupa, Diák hét, Víz világnapja, Afrika hét, Tej hét, Sport hét és persze a megjelenés kötelező ünnepek műsorain.
A program megajándékozott minket egy Táncsics színházbérlettel is, amiben 5 előadást tekinthettünk meg.
Év végi jutalom kirándulást 8 tanuló érdemelte meg, akik Montenegróban voltak egy hetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése